1. Το οικιστικό πλέγμα της Πελοποννήσου στα χρόνια της Επανάστασης
Ερευνητικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με την υποστήριξη του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ). Η ερευνητική ομάδα εργάστηκε συστηματικά τα τελευταία δύο χρόνια, για να εντοπίσει, να επεξεργαστεί, να ταυτίσει και να χαρτογραφήσει πληθυσμιακά και οικιστικά δεδομένα που εντοπίζονται για την Πελοπόννησο στα χρόνια της Επανάστασης και προέρχονται από μαρτυρίες ξένων περιηγητών, τα δεδομένα της Γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής του Μοριά και ανέκδοτο και εκδιδόμενο αρχειακό υλικό κυρίως της καποδιστριακής διοίκησης. Οι επισκέπτες στον ελεύθερα προσβάσιμο ψηφιακό κόμβο του έργου μπορούν να εντοπίσουν ανά οικισμό πληθυσμιακά δεδομένα που περιλαμβάνονται στις πηγές. Η ψηφιακή εφαρμογή παρέχει δυνατότητες ελεύθερης και συνδυασμένης αναζήτησης δεδομένων που αφορούν στον πληθυσμό, στη διοικητική διαίρεση του χώρου και στη γεωγραφία της Πελοποννήσου (υψομετρικές ζώνες, σχεδιασμός πολυγώνων και υπολογισμός αποστάσεων) στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.
2. Η μετανάστευση στην Ελλάδα (ebook)
Η μετανάστευση στην Ελλάδα : Έντεκα μύθοι και περισσότερες αλήθειες / Βασίλης Παπαστεργίου, Ελένη Τάκου. — Ανανεωμένη έκδοση. — Αθήνα : Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ. Παράρτημα Ελλάδας, 2015. — 76 σ. Η πρώτη έκδοση της μπροσούρας αυτής κυκλοφόρησε στις αρχές του 2014 και επιχείρησε να καταγράψει την πραγματικότητα για τη μετανάστευση στην Ελλάδα δίνοντας τεκμηριωμένα στοιχεία και αποδομώντας έντεκα από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με αυτήν. H παρούσα, ανανεωμένη έκδοση κυκλοφορεί σε μια συγκυρία όπου το προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη (κυρίως λόγω των εξελίξεων στη Συρία και τη Βόρεια Αφρική) διογκώνεται. Εκτός από τους έντεκα μύθους και την αποδόμησή τους, περιέχει και ένα επίμετρο-σχόλιο για τις αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική.
3. Το πιο κρύο καλοκαίρι (ebook)
Το πιο κρύο καλοκαίρι : τρεις πραγματικές ιστορίες προσφύγων (εικονογραφημένες) / υπεύθυνση έκδοσης Ιωάννα Μεϊτάνη. — Αθήνα : Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ. Παράρτημα Ελλάδας, 2016. — 74 σ. “Οι ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικές αφηγήσεις προσφύγων που συναντήσαμε στην Αθήνα και στο Βερολίνο. Ιστορίες τυχαίες, χωρίς ιδιαίτερες κορυφώσεις. Διαλέξαμε να τις μετατρέψουμε σε κόμικς για να ξεγελάσουμε τη δραματικότητα χωρίς να χάσουμε τη λεπτομέρεια της αφήγησης. Η έκδοση συμπληρώνεται από ένα λογοτεχνικό κείμενο και δύο μικρά δοκίμια για τη μετανάστευση”. (comics).