Γεωγραφία και Ανθρωπολογία
- Home
- Αναζήτηση υλικού
- Θεματικές πύλες
- Γεωγραφία και Ανθρωπολογία
1. History of Europe: The Periodical Historical Atlas, 1 to 1000 – high resolution maps
Ο ιστότοπος παρουσιάζει πολιτικούς και γεωγραφικούς χάρτες της Ευρώπης από τον 1ο αιώνα μ.Χ. μέχρι και τον 10ο ανά εκατονταετία.
2. PCL Map Collection
Πρόκειται για μια μεγάλη βάση που περιλαμβάνει χάρτες από όλο τον κόσμο, ιστορικούς και σύγχρονους (από το πώς ήταν η Ελλάδα πριν την έναρξη του Πελοποννησιακού πολέμου μέχρι το σημερινό χάρτη του Αφγανιστάν) και πολλών κατηγοριών από πολιτικούς μέχρι οδικούς. Δυνατότητα εκτύπωσης των χαρτών.
3. Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς
Tο Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς με έτος ίδρυσης το 1997 είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιφερειακής Αναπτυξής και Ανταγωνιστικότητας. Το Κέντρο συνεργάζεται με συλλέκτες χαρτών και με φορείς που διαθέτουν συλλογές. Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Χαρτοθήκη ψηφιοποιεί και τεκμηριώνει στην ψηφιακή χαρτοθήκη της τους χάρτες μεγάλων συλλογών: Μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με φορείς όπως η Αγιορειτική Χαρτοθήκη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ), ο Δήμος Θεσσαλονίκης (Αντιδημαρχία Αρχιτεκτονικού και Τοπογραφίας) και ιδιωτικές συλλογές. Επιπλέον, στο Κέντρο τεκμηριώνονται ηλεκτρονικά, σε ψηφιακά αρχεία και οι σημαντικότεροι χάρτες της Ιστορίας της Χαρτογραφίας, ώστε να είναι δυνατή η άμεση ανεύρεσή τους από ενδιαφερόμενους μελετητές και ερευνητές.
4. Μετονομασίες των οικισμών της Ελλάδας, 19ος-21oς αιώνας
Ερευνητικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στο οποίο εξετάζονται περίπου 5.000 οικισμοί της Ελλάδας (πόλεις και χωριά) που μετονομάστηκαν μία ή περισσότερες φορές από το 1831 έως το 2011. Οι μετονομασίες των οικισμών συνδέονται με τις διαδοχικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις αλλά κυρίως αναδεικνύουν τις προτεραιότητες της κρατικής πολιτικής και τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν γύρω από την αναγκαιότητα ενός νέου τοπωνυμικού χάρτη που θα αποτύπωνε την «ενότητα του ελληνισμού στο χώρο και το χρόνο». Τα τοπωνύμια θεωρήθηκαν τεκμήρια της ιστορικής εξέλιξης του ελληνικού χώρου και η διαχείρισή τους απέκτησε χαρακτηριστικά πολιτικού ζητήματος από τη δημιουργία του ελληνικού βασιλείου και ύστερα. Η μελέτη της διαδικασίας των μετονομασιών από το 1831 έως το 2011 αποτυπώνει τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά της προσπάθειας για εθνική ολοκλήρωση και τις προτεραιότητες της κεντρικής διοίκησης σε αυτή τη μακρά περίοδο.