Η κάρτα μέλους είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση του δανεισμού και της επιστροφής των τεκμηρίων. Για τις άλλες υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης δεν είναι απαραίτητη, καλό είναι όμως να την έχετε μαζί σας σε κάθε επίσκεψή σας στη Βιβλιοθήκη για την περίπτωση που σας ζητηθεί.
Θυμηθείτε ότι στο χώρο της Βιβλιοθήκης δεν επιτρέπονται τρόφιμα, ποτά, τσιγάρα και η χρήση κινητών τηλεφώνων.
Χειρίζεστε τα βιβλία με σεβασμό και αγάπη. Γι’ αυτό, διατηρείτε τα καθαρά, αποφεύγοντας την επαφή με τρόφιμα, υγρά ή κάπνισμα ακόμη και στο σπίτι. Μην τα υπογραμμίζετε, σημειώνετε, τσακίζετε, σκίζετε, πιέζετε υπερβολικά στη ράχη. Μην τραβάτε ποτέ τα βιβλία από το κεφαλάρι για να τα βγάλετε από το ράφι. Μην τα ανοίγετε υπερβολικά όταν τα χρησιμοποιείτε είτε για διάβασμα είτε για φωτοτύπηση. Αν έχουν αξάκριστες σελίδες, ζητήστε ένα χαρτοκόπτη από το Γραφείο Δανεισμού.
Θυμηθείτε ότι τα βιβλία αποτελούν δημόσιο αγαθό.
Να σέβεστε το χώρο της Βιβλιοθήκης (εξοπλισμό, έπιπλα και εγκαταστάσεις) και να συμμορφώνεστε με τις υποδείξεις του προσωπικού.
Όταν φεύγετε από το αναγνωστήριο τοποθετείτε τα βιβλία που διαβάσατε στα ειδικά τρόλεϊ και τα σκουπίδια στο καλάθι.
Το αναγνωστήριο είναι χώρος μελέτης και γι’ αυτό βασική αρχή είναι όλοι να φροντίζουν για την τήρηση της ησυχίας. Οποιεσδήποτε συνομιλίες πρέπει να είναι χαμηλόφωνες και διακριτικές, δείχνοντας έτσι ο ένας στον άλλο το σεβασμό που περιμένει και για τον εαυτό του. Αν, παρόλα αυτά κάποιοι δεν συμμορφώνονται στην αρχή αυτή και σας ενοχλούν, μπορείτε να εξηγήσετε το πρόβλημα στο προσωπικό της Βιβλιοθήκης και να ζητήσετε την παρέμβασή του.
Ο κατάλογος της Βιβλιοθήκης (OPAC) παρέχει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης για μια σειρά υπηρεσιών, τις οποίες πλέον μπορείτε να διαχειρίζεστε μόνοι σας, χρησιμοποιώντας την υπηρεσία «Λογαριασμός Χρήστη».
Έτσι, μπορείτε:
- Να ενημερώνεστε για τα τεκμήρια που είναι δανεισμένα στο όνομά σας
- Να πραγματοποιείτε μόνοι σας ανανέωση δανεισμού
- Να ζητάτε κράτηση κάποιου τεκμηρίου που είναι δανεισμένο,
- Να διατηρείτε αρχείο όλων των τεκμηρίων που έχετε δανειστεί (ιστορικό δανεισμού)
- Να δημιουργείτε βιβλιογραφικές λίστες με τεκμήρια που σας ενδιαφέρουν
- Να διατηρείτε αρχείο των βιβλιογραφικών αναζητήσεων που συνηθίζετε να πραγματοποιείτε και να ενημερώνεστε για τις νέες προσθήκες τεκμηρίων στη συλλογή, που πληρούν τα κριτήρια της κάθε αναζήτησης
- Να ενημερώνετε τη Βιβλιοθήκη για κάποια αλλαγή στο λογαριασμό του e-mail σας
- Να τροποποιείτε το ΡΙΝ σας
Το αναζητώ μέσω του ηλεκτρονικού καταλόγου (OPAC) από την ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης μας. Ο ηλεκτρονικός κατάλογος είναι το βασικό εργαλείο για τον εντοπισμό βιβλίων και άλλου υλικού της Βιβλιοθήκης.
Αφού βρείτε τη βιβλιογραφική εγγραφή του βιβλίου, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις πληροφορίες που αφορούν αν πρόκειται για ειδική συλλογή (όπως Κυπριακή, Παιδική, κ.α.) στην οποία μπορεί να είναι ενταγμένο όσο και στη διαθεσιμότητα του υλικού. Επιβεβαιώστε ότι έχει ένδειξη «Στο Ράφι» και όχι ημερομηνία επιστροφής ή άλλη ένδειξη μη διαθεσιμότητας, όπως π.χ. Για Συντήρηση.
Όταν ένα βιβλίο δεν φαίνεται δανεισμένο (στην Κατάσταση θα αναγράφει: DUE και ημερομηνία επιστροφής, π.χ. DUE 05-08-21) και δεν βρίσκεται στα ράφια, πιθανόν να χρησιμοποιείται από κάποιον χρήστη στο αναγνωστήριο ή να είναι υπό επεξεργασία από το προσωπικό, να έχει επιστραφεί χωρίς να έχει ακόμη τοποθετηθεί στη θέση του ή ακόμη να είναι ενταγμένο σε ειδική συλλογή ή Τοποθεσία που δεν προσέξατε, να έχει χαθεί κλπ. Αν δεν ισχύει κάτι από τα παραπάνω ή δεν είναι σ’ εσάς προφανές τι συμβαίνει, ζητήστε βοήθεια από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης.
Προσπαθήστε να είστε συγκεκριμένοι όταν κάνετε την αναζήτησή σας. Ειδικότερα, όταν θέλετε να βρείτε τα έργα ενός συγγραφέα ή γενικότερα δημιουργού, προσδιορίστε ότι το όνομα που γράφετε είναι Συγγραφέας επιλέγοντας είτε Συγγραφέας (Α-Ω) στην Απλή αναζήτηση είτε Συγγραφέας από την μπάρα που βρίσκεται αριστερά του πλαισίου κειμένου στη Σύνθετη αναζήτηση. Αν αφήσετε την προεπιλογή Οποιοδήποτε, η αναζήτηση θα γίνει σε όλα τα πεδία της βιβλιογραφικής εγγραφής, οπότε μπορεί να ανακληθούν και έργα που περιέχουν το όνομα υπό άλλη ιδιότητα, όπως θέμα, εκδότης, τίτλος κλπ. Το ίδιο πρέπει να κάνετε αν η αναζήτηση θέλετε να γίνει στον Τίτλο, στο Θέμα κλπ.
Σημειώστε ότι με την ιδιότητα Συγγραφέας αναζητούνται δημιουργοί κάθε είδους, όπως συνθέτες, επιμελητές έκδοσης, μεταφραστές, διασκευαστές κ.ά.
Βεβαίως. Αν θυμηθείτε έστω και μια λέξη του τίτλου, ο τίτλος θα βρεθεί.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ!
Αν δεν είστε σίγουροι για τον ακριβή τύπο μιας λέξης (π.χ. πτώση, αριθμό, γένος), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σύμβολο αποκοπής, δηλ. να προσθέσετε μετά από το σίγουρο τμήμα της λέξης έναν αστερίσκο, ώστε να ανακληθούν εγγραφές που περιέχουν τη λέξη σε διάφορους τύπους. Π.χ. αν γράψετε μαθηματικ* θα ανακληθούν τίτλοι που περιέχουν τους όρους μαθηματικά, μαθηματικοί, μαθηματικών κ.ά. Το ίδιο ισχύει για τις αναζητήσεις υπό οποιαδήποτε ιδιότητα.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Όσο περιορίζετε το σίγουρο τμήμα της λέξης, τόσο θα διευρύνεται η λίστα των αποτελεσμάτων. Π.χ. αν γράψετε μαθημ* στα προηγούμενα αποτελέσματα θα προστεθούν κι εκείνα που θα περιέχουν λέξεις όπως μάθημα, μαθήματα, μαθημένος κλπ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Το σύμβολο αποκοπής μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά (όχι ταυτόχρονα) και αριστερά της λέξης, π.χ. *γραφική για γραφική, ζωγραφική, παλαιογραφική, ηθογραφική, λαογραφική, βιογραφική, βιβλιογραφική κλπ. Είναι προφανές ότι χρειάζεται προσοχή στη χρήση.
Στις αναζητήσεις σας προσπαθήστε να ελέγχετε πιθανά λάθη ορθογραφίας και πληκτρολόγησης ή περιπτώσεις εναλλακτικού τρόπου ορθογραφίας (όπως κτήριο – κτίριο). Να ξέρετε ότι όσες περισσότερες λέξεις χρησιμοποιείτε, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα λάθους. Άλλωστε, μέρη του λόγου, όπως κάποια άρθρα, σύνδεσμοι, προθέσεις κ.ά. δεν λαμβάνονται υπόψη στην αναζήτηση, επιβαρύνουν όμως το αποτέλεσμα σε περίπτωση λάθους.
Λάθη πληκτρολόγησης μπορεί να γίνουν και κατά την εισαγωγή των δεδομένων από το προσωπικό της ΚΒΒ. Γι’ αυτό, αν δεν μπορέσετε να βρείτε το βιβλίο που αναζητάτε, δοκιμάστε να το βρείτε με άλλο τρόπο: π.χ. με το θέμα, το συγγραφέα κλπ. Σε περίπτωση αδυναμίας, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από το προσωπικό της ΚΒΒ.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να περιορίσετε την ανάκληση στη σύνθετη αναζήτηση.
Δείτε κάποιους από αυτούς:
- Δώστε όσο πιο συγκεκριμένα στοιχεία μπορείτε. Π.χ. πείτε Θέμα = Ελληνική γραμματική και όχι Θέμα = Γραμματική ή Θέμα = Ελληνική γλώσσα ή Οπουδήποτε = Ελληνική γραμματική.
- Εφαρμόστε τους τελεστές Boole AND και / ή AND NOT στη Σύνθετη αναζήτηση. Π.χ. η αναζήτηση Τίτλος = computer AND Συγγραφέας = Tanenbaum θα ανακαλέσει από τα βιβλία που στον τίτλο τους περιέχουν τη λέξη computer μόνο εκείνα των οποίων συγγραφέας είναι ο Tanenbaum. Η αναζήτηση Τίτλος = computer AND NOT Τίτλος = music θα ανακαλέσει όλα τα βιβλία που στον τίτλο τους περιέχουν τη λέξη computer, εκτός από εκείνα που περιέχουν και τη λέξη music. Η εφαρμογή των τελεστών Boole μπορεί να γίνει σχεδόν με καθένα από τα προβλεπόμενα ευρετήρια, όπως εκδοτικός οίκος, τίτλος σειράς, συλλογή, έτος έκδοσης. Π.χ. Θέμα = Χ AND Εκδοτικός οίκος = Ψ.
- Χρησιμοποιήστε τους περιορισμούς που προβλέπονται στη σελίδα αναζήτησης, δηλ. στη Σύνθετη αναζήτηση:
(α) Χρονικός Περιορισμός Αποτελεσμάτων: προσδιορίστε τα χρονικά όρια σε έτη εντός των οποίων επιθυμείτε να έχουν εκδοθεί τα τεκμήρια που αναζητάτε.
(β) Περιορισμός Μορφής Υλικού: επιλέξτε ένα από τα προβλεπόμενα είδη τεκμηρίων.
(γ) Περιορισμός Γλώσσας: επιλέξτε τη γλώσσα που επιθυμείτε να έχει το κείμενο.
(δ) Περιορισμός Εκδότη: πληκτρολογήστε το όνομα ενός εκδοτικού οίκου. Έτσι, π.χ. στην αναζήτηση Θέμα=ιστορία με περιορισμό Γλώσσα=Αγγλικά θα ανακληθούν όσα από τα τεκμήρια περιέχουν τον όρο ιστορία στο θέμα και είναι γραμμένα σε αγγλική γλώσσα.
Μερικά θέματα μπορεί να είναι ή πολύ εξειδικευμένα ή εκτός των κυρίων ενδιαφερόντων της βιβλιοθήκης και συνεπώς η διαθέσιμη βιβλιογραφία είναι περιορισμένη. Πολλές φορές όμως υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης των αποτελεσμάτων της αναζήτησής σας, ακολουθώντας τις εξής τεχνικές:
- Επιλέξτε ένα γενικότερο, ευρύτερο ιεραρχικά, θέμα από την αρχική σας επιλογή. Π.χ. Αν η αρχική σας αναζήτηση Θέμα=Δομημένος προγραμματισμός δεν είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα, προσπαθήστε με Θέμα=Ηλεκτρονικοί υπολογιστές — Προγραμματισμός. Στα τεκμήρια που θα ανακληθούν είναι πιθανόν να βρείτε κεφάλαια για το αντικείμενο που σας ενδιαφέρει.
- Εφαρμόστε τον τελεστή Boole OR διατυπώνοντας διαφορετικά την ορολογία ή χρησιμοποιώντας όρους που περιέχονται στον όρο που αρχικά αναζητήσατε. Π.χ. Αν δεν απέδωσε η αναζήτησή σας με Θέμα = Βιβλιογραφικός έλεγχος, μπορείτε να την τροποποιήσετε χρησιμοποιώντας όρους που εμπεριέχονται στο Βιβλιογραφικό έλεγχο, ως εξής: Θέμα = Καταλογογράφηση OR Θέμα = Ταξινόμηση — Βιβλία.
Όχι. Η ΚΒΒ εφαρμόζει τους διεθνείς κανόνες καθιέρωσης των ονομάτων, σύμφωνα με τους οποίους κάθε όνομα, ανεξάρτητα από τον τρόπο γραφής του σε ένα βιβλίο ή άλλο τεκμήριο, καθιερώνεται στον κατάλογο με την επίσημη μορφή που γράφει ή έγραφε το όνομά του ο δημιουργός στη γλώσσα του. Με τον τρόπο αυτό θα βρείτε όλα τα έργα ενός δημιουργού συγκεντρωμένα υπό ένα όνομα και μια μορφή, π.χ. Twain, Mark, αντί να τα αναζητάτε σε όλες τις πιθανές μορφές που, πλην της επίσημης, έχουν διαλέξει για να μεταγράψουν το όνομα οι διάφοροι μεταφραστές, δηλ. Twain, Τουαίην, Τουέιν, Τουαίν, Τουέν, Τουέην.
Η ίδια πολιτική εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα όνομα εξετάζεται ως θέμα, π.χ. βιογραφία, κριτική ή σχολιασμός του έργου του κλπ.
Βεβαίως. Για να διατρέξετε αλφαβητικά, όχι μόνο τα ονόματα των δημιουργών, αλλά και τους τίτλους, τις θεματικές επικεφαλίδες που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τα θέματα των τεκμηρίων κ.ά., απλώς επιλέξτε την κατάλληλη κατηγορία από την Απλή αναζήτηση.
Για την ταξινόμηση των βιβλίων της, η Βιβλιοθήκη έχει υιοθετήσει το ταξινομικό σύστημα Dewey, οι “ταξινομικοί αριθμοί” του οποίου αντιπροσωπεύουν το κύριο θέμα του βιβλίου. Έτσι, βιβλία με το ίδιο θέμα βρίσκονται κοντά. Οι ταξινομικοί αριθμοί είναι δηλ. η σημειογραφία με την οποία κωδικοποιούνται τα θέματα και αποτελούνται από δεκαδικούς αριθμούς. Το ακέραιο τμήμα, που πάντα είναι τριψήφιο, αναπαριστά το βασικό επιστημονικό πεδίο στο οποίο ανήκει το θέμα, ενώ τα δεκαδικά ψηφία αναπαριστούν τις πιο εξειδικευμένες απόψεις που εξετάζονται. Π.χ. ο ταξινομικός αριθμός 418.02 αναπαριστά τη Μετάφραση.
Στη ράχη κάθε βιβλίου είναι τοποθετημένη μια ετικέτα η οποία περιέχει τον ταξινομικό αριθμό του βιβλίου, μαζί με άλλα βοηθητικά στοιχεία, όπως η συλλογή στην οποία ανήκει και τα τρία πρώτα γράμματα του επωνύμου του συγγραφέα. Έτσι, για να εντοπίσετε ένα βιβλίο σε ποιο ράφι ακριβώς βρίσκεται, π.χ. 418.02 ΚΕΝ, εντοπίζετε την αριθμητική σειρά του ταξινομικού αριθμού. Επειδή στον ίδιο ταξινομικό αριθμό μπορεί να βρίσκονται πολλά βιβλία, συνεχίστε με την αλφαβητική σειρά του συγγραφέα που αποτελείται από γράμματα.
Βεβαίως. Μια περιγραφή των 100 διαιρέσεων του ταξινομικού συστήματος Dewey στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.
Στη ράχη κάθε βιβλίου είναι τοποθετημένη μια ετικέτα η οποία περιέχει τον ταξινομικό αριθμό του βιβλίου, μαζί με άλλα βοηθητικά στοιχεία, όπως η συλλογή στην οποία ανήκει και τα τρία πρώτα γράμματα του επωνύμου του συγγραφέα. Έτσι, για να εντοπίσετε ένα βιβλίο σε ποιο ράφι ακριβώς βρίσκεται, π.χ. 418.02 ΚΕΝ, εντοπίζετε την αριθμητική σειρά του ταξινομικού αριθμού. Επειδή στον ίδιο ταξινομικό αριθμό μπορεί να βρίσκονται πολλά βιβλία, συνεχίστε με την αλφαβητική σειρά του συγγραφέα που αποτελείται από γράμματα.
Η σωστή σειρά είναι:
341.0267
341.21
341.3
Το τμήμα του ταξινομικού αριθμού που βρίσκεται μετά τη “δεκαδική τελεία” λαμβάνεται υπόψη ως το τμήμα ενός δεκαδικού αριθμού που ακολουθεί την υποδιαστολή. Έτσι, π.χ. το .0267 αποτελείται από 0 δέκατα, 2 εκατοστά, 6 χιλιοστά και 7 δεκάκις χιλιοστά, το .21 αποτελείται από 2 δέκατα και 1 εκατοστό και το .3 από 3 δέκατα και δεν έχουν την αξία του ακέραιου αριθμού 21, ο οποίος είναι μεγαλύτερος από τον ακέραιο αριθμό 3.
Τώρα μπορείτε να αναζητήσετε σωστά τους ταξινομικούς αριθμούς και να εντοπίσετε στο ράφι το βιβλίο που σας ενδιαφέρει. Σε περίπτωση αμφιβολίας μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από το προσωπικό της KΒB.
Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής είναι διαθέσιμο για δανεισμό. Υπάρχουν όμως βιβλία και άλλο υλικό που δεν δανείζονται εκτός βιβλιοθήκης. Τέτοιο υλικό είναι τα σπάνια βιβλία, ή πληροφοριακά βιβλία, καθώς και μεμονωμένα αντίτυπα που έχει κριθεί απαραίτητο να παραμένουν στη βιβλιοθήκη για ειδικούς λόγους.
Τα πληροφοριακά βιβλία ή βιβλία σύντομης αναφοράς, όπως ονομάζονται επίσης, δηλ. τα λεξικά, οι εγκυκλοπαίδειες, οι βιβλιογραφίες, οι κατάλογοι και τα βασικά εγχειρίδια κάθε επιστήμης δεν δανείζονται. Η χρήση τους περιορίζεται στο χώρο της Βιβλιοθήκης.
Ζητήσετε να κάνετε κράτηση του υλικού είτε μέσω του Λογαριασμού σας είτε από το γραφείο του δανεισμού. Όταν αυτό επιστραφεί στη Βιβλιοθήκη θα έχετε προτεραιότητα δανεισμού.
Αν ανήκετε σε κατηγορία χρηστών που δικαιούνται ανανέωση, μπορείτε είτε να πραγματοποιήσετε μόνοι σας την ανανέωση εφόσον δεν έχει λήξει ο χρόνος δανεισμού, αφού συνδεθείτε στο Λογαριασμό σας είτε να ζητήσετε από το Γραφείο Δανεισμού να ανανεώσετε το δανεισμό του τεκμηρίου που σας ενδιαφέρει.
Ανανέωση δεν μπορεί να γίνει
- αν υπάρχει ήδη κράτηση από άλλον χρήστη
- αν το τεκμήριο έχει ενταχθεί σε κατηγορία βραχυπρόθεσμου δανεισμού
- αν το έχετε ξανα-ανανεώσει. Ανανέωση μπορείτε να κάνετε και με τηλεφωνική επικοινωνία με το Γραφείο Δανεισμού.
Προσπαθείτε να είστε συνεπείς ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα τόσο σ’ εσάς όσο και στους άλλους χρήστες. Για τις εκπρόθεσμες επιστροφές υλικού προβλέπονται κυρώσεις σύμφωνα με τους κανονισμούς λειτουργίας της Βιβλιοθήκης.
Αν χαθεί υλικό της Βιβλιοθήκης που έχετε δανειστεί ή το επιστρέψετε με σοβαρή φθορά, τότε οφείλετε να το αντικαταστήσετε.
Κάθε φορά που ένας χρήστης δανείζεται και επιστρέφει ένα βιβλίο, γίνεται από τον υπάλληλο έλεγχος της φυσικής του κατάστασης με τις ανάλογες επισημάνσεις σχετικά με το είδος και το μέγεθος της φθοράς. Για να σιγουρευτείτε ότι δεν θα σας ζητηθούν ευθύνες που δεν σας ανήκουν, μπορείτε, κατά το δανεισμό, να επισημάνετε στον βιβλιοθηκονόμο σημεία φθοράς που εντοπίζετε και υπάρχουν ήδη στα βιβλία που δανείζεστε.
Η πράσινη ετικέτα σηματοδοτεί τα αντίτυπα που ανήκουν στην Κυπρολογική Συλλογή.
Η κόκκινη ετικέτα σηματοδοτεί τα αντίτυπα που δεν δανείζονται, μπορούν να διατεθούν όμως για μελέτη ή σύντομη πληροφόρηση στο χώρο του αναγνωστηρίου.
Η κίτρινη ετικέτα σηματοδοτεί τα αντίτυπα που ανήκουν στην Παιδική Συλλογή.
Οι θεματικές πύλες είναι ένα σύνολο ηλεκτρονικών πληροφοριακών πηγών, κυρίως ελεύθερης πρόσβασης, που έχουν επιλεγεί, αξιολογηθεί και ταξινομηθεί κατά θέμα από τη Βιβλιοθήκη, με σκοπό την εύκολη πρόσβαση των χρηστών σε αξιόπιστες και συμβατές ιστοσελίδες. Σε κάθε πηγή, εκτός από τον τίτλο της, περιλαμβάνεται και μια σύντομη περιγραφή είτε στα ελληνικά είτε στη γλώσσα της πηγής.
Οι ηλεκτρονικές πηγές είναι ταξινομημένες θεματικά με βάση τις κατηγορίες που βλέπετε κατά την είσοδό σας στις θεματικές πύλες. Επιλέγοντας μια κατηγορία βλέπετε τα ειδικότερα θέματα στα οποία υποδιαιρείται και σε παρένθεση τον αριθμό των πηγών που έχουν συνδεθεί με τη συγκεκριμένη υποκατηγορία. Στη συνέχεια, επιλέγετε την υποκατηγορία και την πηγή που σας ενδιαφέρει.
Φυσικά. Οι προτάσεις σας είναι ευπρόσδεκτες. Μπορείτε να μας ενημερώσετε για την πρότασή σας με ένα απλό μήνυμα στην υπηρεσία “Ρωτήστε μας” και με θέμα “Ηλεκτρονικές πηγές”. Η πρότασή σας θα ελεγχθεί και εφόσον συνάδει με τους σκοπούς των θεματικών πυλών θα προστεθεί.
Λογοκλοπή ή λογοκλοπία: η ιδιοποίηση ξένης πνευματικής δημιουργίας με ανήθικο, παράνομο τρόπο (Λεξικό της κοινής νεοελληνικής / Τριανταφυλλίδη).
Ή στην αγγλική γλώσσα, σύμφωνα με τα Oxford dictionaries: Plagiarism: The practice of taking someone else’s work or ideas and passing them off as one’s own. Recorded from the early 17th century, the word comes from Latin plagiarius ʽkidnappingʼ. (from plagium ‘a kidnapping’, from Greek plagion) + -ism.
Κάποιος μπορεί να κατηγορηθεί για λογοκλοπή όταν:
- Παρουσιάζει ως νέες και πρωτότυπες εργασίες ή ιδέες άλλων — πλήρεις ή τμήματα — σαν δικές του, που προέρχονται από υπάρχουσες πηγές, με ή χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
- Χρησιμοποιεί ιδέες, λύσεις ή φράσεις άλλων, παραφράζοντας το αρχικό κείμενο, χωρίς να κάνει την αντίστοιχη βιβλιογραφική αναφορά.
- Υιοθετεί (αντιγράφει) αυτούσιες φράσεις από κάποια πηγή, χωρίς εισαγωγικά και την αντίστοιχη μνεία στην πηγή προέλευσης.
Σημειώστε:
Η λογοκλοπή αποτελεί απάτη και διώκεται είτε γίνεται από πρόθεση είτε όχι. Λογοκλοπή υπάρχει ακόμη και αν αφορά σε προηγούμενη εργασία ή δημοσίευμα του ίδιου του συγγραφέα.